Kahve Nasıl Yetiştirilir?


Kahve bitkisinin kökeni Afrika’ya dayanır. Günümüzde dünya çapında tüketilen bu içecek, Brezilya, Vietnam ve Kolombiya başta olmak üzere tropikal iklimli ve yüksek bölgelerde yetiştirilir. Kahve yetiştiriciliğinde yükseklik ve tropikal iklim koşulları çok önemlidir. Ülkemizde maalesef kahve tarımı yapılmasa da, çiçeklerini büyütmek mümkündür. Ülkemizde deneme amacıyla kahve yetişen yer ise, Mersin’dir.

Kahve Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Kahve yetiştiriciliğinde sıcaklık çok önemlidir. Ortam sıcaklığı 18-27 derece aralığında olmalıdır.

Işık: Kahve çiçeği, kısmi güneş ışığını tercih eder. Doğrudan güneş ışığında yetişmezler. Daha düşük ışık koşullarında ise yavaş büyürler.

Sulama: Kahve çiçeği, suyu çok sever. Düzenli ve bol sulama gereklidir. Toprak eşit miktarda nemli kalmalı, ancak çok su ile tıkanmamalıdır. Sulama işlemi yaz aylarında haftada 1, kış aylarında ise iki haftada bir olacak şekilde yapılmalı, toprağın tamamen kurumasına asla izin verilmemelidir.

Gübre: Bitki, 2 haftada bir kez sıvı gübre ile beslenmelidir. Özellikle yaz aylarında iki haftada bir gübrelemek, verimi artırır. Kış aylarında ise ayda bir kez gübrelenmesi önerilir.

Nem: Kahve bitkisi, tropik dağların eteklerinde büyüdüğü için bol yağmur ve sis alan yüksek nemli koşullarda gelişim gösterirler. Nem seviyesi %50 ve daha fazla olabilir. Hava çok kuruysa, yaprak kenarlarında kahverengileşmeler görülebilir.

Kahve bitkisi, iyi bir hava temizleyicidir.

Kahve Çiçeği Nasıl Budanır?

Bitkinin boyunu kontrol etmek için, düzenli olarak budamak gerekir. Bu sayede daha gür bir şekilde büyüyebilirler. Budamak için, bitkinin üst yaprakları kırpılmalıdır. Bu sayede daha yoğun büyüme teşvik edilebilir. Kahve çiçeğinin saksısı, her yıl bahar aylarında değiştirilmelidir. Her sene bir boy büyük saksıya geçilebilir. Kabın birkaç drenaj deliği olmasına dikkat edin.

Kahve Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Kahve bitkisi, tohumdan veya kesimden çoğaltılabilir. Yaklaşık 25 cm uzunluğundaki düz bir dalı kesin. Üzerinde bir çift yaprak dışında hiçbir yaprak bırakmayın. Daha sonra dalı topraksız bir saksıya yerleştirin ve üzerini hafifçe toprakla örtün. Toprağı nemli tutun. Zaman içinde bitkinin kökleri oluşacaktır.

Kahve Çiçeği Toksik Mi?

Kahve bitkisinin kendisi zehirli değildir. Ancak üretilen kahve çekirdekleri, hayvanlar için sakıncalı olan kafein içerir. Olgunlaşmamış kahve çekirdeklerinin yutulması halinde, mide bulantısı oluşabilir. Evcil hayvanlarda ise daha büyük sorunlara yol açabilir.

Kahve Bitkisi Ne Zaman Çiçek Açar?

Kahve bitkisi, ilkbahar aylarında küçük beyaz çiçekler açar. Daha sonra yeşilden siyaha doğru, baklalara benzeyen küçük meyveler verir. Bu meyveler, kahve yapımında kullanılan 2 tohum içerir. Doğal ortamında kahve bitkisi orta boy ağaçlara dönüşürken, iç mekanlarda daha yönetilebilir bir boyuta getirilebilir.

Kahve çiçeğinin uygun koşullarda yetiştirilmesi halinde, ilk meyvelerini vermesi 5 seneyi bulabilir. Ancak daha öncede söylediğimiz gibi, Türkiye’nin iklim ve nem koşulları kahve yetiştiriciliği için uygun değildir. Bu yüzden doğru bakım yapsanız bile, çiçekten verim alamayabileceğinizi unutmayın.

Pellentesque in ipsum id orci porta dapibus. Pellentesque in ipsum id orci porta dapibus. Nulla porttitor accumsan tincidunt.

In the beautiful surroundings of Upcote Farm in Cheltenham, 2000 Trees festival is a gem of a find if you’ve been lucky enough…I found this festival in 2008 when ‘Reuben’ were due to headline, but even though they disbanded a few weeks prior to the festival, us fans still decided to turn up, and boy am I glad I did… Being a small sized 5000 capacity festival, but not enough to have 20 minute waits at the bars and toilets. The balance between atmosphere and accessibility is second to none. The food stalls are all hand picked, the same with the local ciders/ales and beers, the organisers have really nailed it on the head, you can tell they themselves are, as well as bringing in some big names, it really does cater for every type music fan.

Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a. Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem. Donec rutrum congue leo eget malesuada. Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Donec sollicitudin molestie malesuada. Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a. Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula elementum sed sit amet dui. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem.

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir